LAJIT
Seurassamme pääset harjoittelemaan niin ilma-aseammuntaa, ruutipistoolia, pienoiskivääriä kuin riistamaaliakin. Lue lisää lajeista alapuolelta! Kattavan ampumalajiesittelyn löydät myös Suomen Ampumaurheiluliiton sivuilta.
Ilmapistoolilla ja Ilmakiväärillä ammutaan 10 metrin matkalta ja radat ovat yleensä sisäratoja. Sarjajaot perustuvat ikäluokkiin ja miehet / naiset kilpailevat omissa sarjoissaan.
Harrastuksena ammunta on varsin turvallista ja varsinkin ilma-aseet, oikein käsiteltynä kaikkein turvallisimpia. Luodin tarvitsema energia tuotetaan ainoastaan paineilmalla tai jousivoimalla. Näin ollen ilma-kivääri on mitä mainioin tapa aloittaa tutustuminen ampumaharrastukseen.
Ampuminen vaatii keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä. Kilpailuissa aikuiset ampuvat 60 kilpalaukausta, eikä yhtäkään ”karkulaista”, eli sivuun mennyttä osumaa saa uusia. Näin ollen kova keskittyminen kerta toisensa jälkeen saa kyllä muut asiat unohtumaan ja myös siksi harrastus on mainio stressin karkottaja.
Pistooliammunta on ehkä monipuolisuutensa ansiosta suosituin tarkkuusammunnan muodoistamme. Eri pistoolilajeissa voi erikoistua nopeatempoisten ja ”omaan” tahtiin suoritettavien lajien väliltä. Pistooliammunnassa ei sallita erikoisvaatteita – matalavartisia ampujainkenkiä lukuun ottamatta – joten menestys ei ole kiinni varusteista. Kuulosuojaimet, kaukoputki ja pistooli riittävät.
Radat ovat pääosin ulkoratoja, joten toiminta on leveysasteillamme ns. ulkoratakauden laji. Aseena käytetään lähes poikkeuksetta puoliautomaattipistoolia (pois lukien 50m:n pistooliammunta). Kaliiberi on .22 (ns. pienoiskiväärikaliiberi) muissa lajeissa paitsi isopistooliammunnassa, jossa se on .32. Ampumaetäisyys on pääsääntöisesti 25 metriä (pl. 50m:n pistooli) ja laukauksia suoritteessa ammutaan 60.
Ampujia yhteen kokoavana toimintana seura järjestää kesäisin sarjakilpailuja eri lajeissa. Näistä kisoista voi aloittaa kilpailu-uransa ja testata hermojen lujuutta ennen siirtymistä kansallisiin kilpailuihin. Osallistua voi sarjakilpailuihin toki puhtaasti harrastusmielellä. Nämä yhteiset ”jäsentenväliset” ovat olleet varsin suosittuja myös sosiaalisessa mielessä. Tilaisuuksissa voi vaihdella kuulumisia ja pieni kilpailu kohentaa myös omia taitoja. Kesän ohjelma julkaistaan huhtikuussa.
Lajit
Lue laajempi ampumalajiesittely Suomen ampumaurheiluliiton sivuilta »
Ruutipistooleilla harjoitellaan Hirvihaaran ampumaradalla. Katso radan tarkempi sijainti »
Kivääriammunta rajoittuu ulkoratakaudella seurassamme pienoiskivääriammuntaan. Kivääriampujan ”arsenaali” on varsin kattava. Varustuksiin kuuluu tarkoitukseen suunnitellut takki, housut ja kengät. Lisäksi tarvitaan kaukoputki, hihna ja ampujankäsine kiväärin kannattelemiseen.
Pienoiskiväärikaliiberi on .22 ja ase painaa n.7 kg. Ampumaetäisyys on 50 metriä. Suoritteet ammutaan omassa tahdissa ja kivääriampujan toiminta onkin varsin verkkaista verrattuna esim. olympiapistooliampujan nopeatahtiseen suoritukseen.
Ampujia yhteen kokoavana toimintana julkaistaan huhtikuulla ohjelma, jossa kivääriammuntaa eri lajeissa noin kolmena päivänä viikossa. Nämä yhteiset ”jäsentenväliset” ovat olleet varsin suosittuja myös sosiaalisessa mielessä. Voi vaihdella kuulumisia ja pieni kilpailu kohentaa myös omia taitoja.
Lajit
Pienoiskiväärillä pääsee harjoittelemaan Hirvihaaran ampumaradalla. Katso radan tarkempi sijainti »
Riistamaaliammunta rajoittuu seurassamme hirviammuntaan ja on varsin pienimuotoista.
Huhtikuulla julkaistavassa ohjelmasta löytyy viikoittaiset päivämäärät (yleensä tiistait), jolloin yhteisiä ”jäsentenvälisiä” ammutaan. Aktiivisimmat hirvimiehet harjoittelevat talven jälkeen jo keväällä, varmistaakseen ampumatarkkuuttaan syksyn pakolliseen ampumakokeeseen, mikäli hirvimetsälle halajaa.
Riistamaalilajit
Hirviammunnassa ammutaan seisovaa ja liikkuvaa hirvikuviota. Ampumamatka on 100 m. Kilpalaukauksia ammutaan kilpailuissamme 20. Kaliiberi 8mm.
Tarkemman esittelyn riistamaalilajeista löydät Suomen Ampumaurheiluliiton sivuilta »
Riistamaalilajeja ammutaan Hirvihaaran ampumaradalla. Katso radan tarkempi sijainti »